فهرست مطالب

علوم پیراپزشکی و بهداشت نظامی - سال نهم شماره 2 (پیاپی 16، پاییز و زمستان 1393)

مجله علوم پیراپزشکی و بهداشت نظامی
سال نهم شماره 2 (پیاپی 16، پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقالات تحقیقاتی
  • پرویز دباغی، اصغر برابری صفحات 1-8
    هدف از پژوهش حاضر مقایسه رشد اجتماعی، ابرازگری هیجانی و خودکارآمدی بین نظامیان ورزشکار و نظامیان غیر ورزشکار می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه نظامیان ورزشکار شاغل در ارتش جمهوری اسلامی ایران است. که تعداد 90 نفر (45 نفر ورزشکار و 45 نفر غیرورزشکار) از نظامیان به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ایو ساده انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامهرشد اجتماعی وایتزمن (1981)، ابرازگری هیجانی کینگ و امونز (1990)ومقیاس خودکارآمدی شرر (1982) و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار 17_spssو تحلیل t برای گروه های مستقل استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین نظامیان ورزشکار و نظامیان غیرورزشکار از لحاظ متغیرهای رشد اجتماعی، ابرازگری هیجانی و خودکارآمدی تفاوت معنادار وجود دارد (05/0>P)، به عبارت دیگر این متغیرها در نظامیان ورزشکار بالاتراز نظامیان غیرورزشکار بود. با توجه به نتایج پژوهش حاضر می توان گفت که ورزش و انجام تمرینات منظم بر وجوه مختلف شخصیتی و روان شناختی همچون رشد اجتماعی، ابرازگری هیجانی و خودکارآمدی تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: رشد اجتماعی، ابرازگری هیجانی، خودکارآمدی، نظامیان ورزشکار
  • محمد براتی، عبدالرضا صلاحی مقدم، مریم عزیزی صفحات 9-12
    مقدمه
    مالاریا در حال حاضر به عنوان یکی از معضلات بهداشتی مهم محسوب می شود به طوریکه این بیماری در ایران نیز هنوز در برخی مناطق به صورت اندمیک گزارش می شود.هدف از این مطالعه تعیین وضعیت مالاریا در ایران در طی سالهای 1389-1387 می باشد.
    روش بررسی
    در ابن مطالعه توصیفی-مقطعی، اطلاعات مربوط به انتقال مالاریا از تمام نقاط کشور در طی سالهای 1389-1387 از مرکز مدیریت بیماری های وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تهیه گردید. داده های مربوطه شامل موارد وارده، انتقال، انتقال از وارده و عود بیماری می باشند و همچنین اطلاعات مربوط به نوع و گونه عامل بیماریزا نیز تهیه گردید. متغیرهای ضروری به کمک نرم افزار SPSS ویرایش 18 و با استفاده از آزمونهای آماری توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بیش از 5/99 درصد موارد انتقال مالاریای ایران در منطقه جنوب شرقی ایران متمرکز شده و اغلب،از استانهای سیستان و بلوچستان، هرمزگان و کرمان گزارش گردید. بیشترین عامل بیماری در ایران در طی این سه سال، مربوط به پلاسمودیوم ویواکس (89%)و همچنین 10% موارد مربوط به پلاسمودیوم فالسیپاروم و بقیه نیز شامل موارد مخلوط (Mix) می باشند.از مجموع 20177 مورد مالاریای کشور در طی این سه سال، تعداد 309 مورد انتقال از وارده، 8046 مورد وارده و 11359 مورد انتقال بوده است،. همچنین مواردی از عود بیماری (316 مورد) نیز گزارش شده است.
    بحث و نتیجه گیری
    موارد انتقال بیماری مالاریا در ایران در طی این سه سال منتهی به سال 90 روند کاهشی داشت که این احتمالا به تغییرات ناشی از شرایط اقلیمی در کشور مرتبط باشد. اما با توجه به سابقه انتقال مالاریا در بسیاری از مناطق ایران و همچنین تنوع اقلیمی کشورمان که دارای توان بالقوه جهت انتقال بیماری می باشد. بنابراین نیازمند بررسی های بیشتری جهت ارزیابی پتانسیل اقلیمی ایران در انتقال بیماری مالاریامی باشد.
    کلیدواژگان: مالاریا، انتقال بیماری، ایران
  • ستار گرگانی فیروزجایی، سالار بختیاری، رضا مشکانی صفحات 13-19
    مقدمه
    مقاومت به انسولین در پاتوژنز دیابت نوع 2، بیماری های قلبی عروقی و سندرم متابولیک نقش دارد. از آنجایی که تقریبا 80% برداشت وابسته به انسولین گلوکز توسط عضله انجام می گیرد این بافت نقش بسیار مهمی در هموستاز گلوکز بدن دارد. leukocyte common antigen related (LAR) بعنوان عضوی از خانواده تیروزین فسفاتا زهای متصل به غشا در عملکردهای متعدد سلولی نظیر ایجاد و حفظ شبکه های نورونی، آپوپتوزیس و هموستاز گلوکز نقش دارد. مطالعات نشان داده اند که این آنزیم در سیگنالینگ انسولین نقش مهاری داشته و در این مطالعه، به بررسی اثر اسید چرب پالمیتات بر بیان LAR و اثر کاهش بیان این ژن بر برداشت گلوکز پرداختیم.
    مواد و
    روش
    ابتدا اثر دو غلظت پالمیتات بر بیان ژن LAR سلول عضلانی C2C12 در سطح mRNA و پروتئین مورد ارزیابی قرار گرفته و سپس بیان ژن LAR سلول عضلانی C2C12 به کمک تکنیک shRNA کاهش یافته و توسط پالمیتات 0.5mM جهت القا مقاومت به انسولین، تیمار شده اند. پس از جمع آوری سلولها تست برداشت گلوکز انجام شده است.
    نتایج
    پالمیتات در سلول C2C12 حدود 65% در سطح mRAو 52% در سطح پروتئین باعث القا LAR شده است. سلولهای حاوی shRNA در مقایسه با گروه کنترل بیان ژن LAR در آنها حدود 65% کاهش یافته است. در سلولهای حاوی shRNA در مقایسه با گروه کنترل برداشت گلوکز بهبود یافته است. P< 0.05
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داده است که پالمیتات سبب القا LAR در سلول عضلانی می گردد. همچنین نتایج مطالعه ما شواهدی فراهم آورده که مهار LAR باعث بهبود مقاومت به انسولین القا شده توسط پالمیتات در سلول عضلانی می گردد.
  • مسعود محمدی، رضا صفدری، لیلا غلامحسینی، احمدرضا شمس آبادی صفحات 21-27
    مقدمه
    بکارگیری اطلاعات و شاخص های آماری صحیح و دقیق می تواند به عنوان ابزاری جهت اندازه گیری کارایی و اثربخشی خدمات ارائه شده بیمارستانی بشمار رود.هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی میزان ثبت، صحت و دقت شاخص های آماری بیمارستانی در بیمارستان های آموزشی منتخب دانشگاه علوم پزشکی تهران بوده است.
    روش بررسی
    این پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی و بصورت مقطعی انجام پذیرفت. جامعه آماری مطالعه حاضر شامل بیمارستان های امام خمینی، سینا، بهارلو، شریعتی و ضیائیان می باشد. روش جمع آوری اطلاعات، مراجعه حضوری به واحدهای آمار بیمارستانی و اخذ اطلاعات از مسئولین مربوطه بوده است. ابزار گردآوری داده ها سیاهه وارسی محقق ساخته بوده و تحلیل آن با استفاده از نرم افزار Excel 2013 صورت گرفته و در قالب جداول و نمودارها ارائه گردید.
    یافته ها
    با توجه به یافته های پژوهش،دقت و صحت شاخص های آماری بیمارستانی به ترتیب با میانگین (100 و 71 درصد) در وضعیت مناسبی قرار دارد؛ ولیکن ثبت شاخص ها با میانگین امتیاز (31 درصد) نیازمند توجه بیشتر می باشد. شاخص های آماری درصد اشغال تخت به میزان (4.74درص د)، مرگ و میر خالص به میزان (2.1درصد) و وقفه در چرخه اشغال تخت به میزان (1.43 درصد) در وضعیت مطلوبی بوده و از سوی دیگر شاخص آماری چرخه اشغال تخت به میزان (60.56 درصد) در وضعیت متوسط و نیز شاخص آماری میانگین مدت اقامت با (4.23 روز) دارای وضعیت نامطلوبی در مقایسه با استانداردهای وزارت بهداشت می باشد.
    نتیجه گیری
    یافته های بدست آمده از این پژوهش بیانگر این مهم می باشد که لزوم اهمیت و نظارت بر ثبت دقیق و صحیح شاخص های آماری بیمارستانی از سوی مدیران بیمارستان ها، می تواند در بررسی کیفی خدمات ارائه شده به بیماران کاربرد بسزایی داشته باشد.
  • علیرضا صالحی وزیری، مجتبی صادقی صفحات 28-32
    مقدمه
    رضایتمندی از مشخصه های اثر بخشی بیمارستان محسوب می شود ولازمه دستیابی به آن رعایت حقوق بیماران است. بنابراین ضروری است که کلیه کادر درمانی و افراد درگیر با بیمار، به خصوص پرستاران و پیراپزشکان، از منشور حقوقی بیمار آگاهی کامل داشته وخود را ملزم به رعایت آن بدانند.
    روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی – تحلیلی از نوع مقطعی است. جامعه پژوهش را82 نفر پرستار،31نفر پیراپزشک و34نفر هم در رشته های دیگر تشکیل دادند.ابزار گرداوری داده پرسشنامه، مشتمل بر سه بخش بود. قسمت اول مربوط به اطلاعات دموگرافیک (سن و جنس، مقطع تحصیلی، رشته تحصیلی) قسمت دوم چند سوال درباره مناسب بودن محل نصب منشور حقوق بیمار، مناسب بودن محتوای آموزشی دانشگاه درباره منشور حقوق قسمت سوم هم مربوط به آگاهی که شامل 29سوال ویک سوال هم پیشنهادهای پرسنل جهت جبران خلا اطلاعاتی می باشد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 58%از کادر درمانی بیمارستان ارتش و57%ازکادر درمانی بیمارستان میرحسینی به سوالات جواب صحیح دادند که این نشان دهنده سطح بالای آگاهی کادردرمانی بیمارستان ارتش بود. در این پژوهش جهت تعیین ارتباط بین متغیرهای مختلف از آزمون آماری ANOVAاستفاده شد. نتیجه آزمون نشان دادکه اختلاف معنی دارآماری بین جنس زن و مرد و میزان آگاهی وجود نداشت p>0.05)) همچنین بین آگاهی کادر درمانی دو بیمارستان خصوصی و نظامی نیز اختلاف معنی دار وچود نداشت p>0.05))
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج، بایستی ارائه هندگان خدمات بهداشتی درمانی بالاخص گروه پزشکی از مفاد منشور حقوق بیمار آگاهی داشته باشند وضروری است مدیران بیمارستان با برنامه ریزی بهتر بستری مناسب جهت اجرای بهتر منشور حقوق بیمار فراهم کنند.
    کلیدواژگان: آگاهی، بیمارستان نظامی و خصوصی، پرستار، پیراپزشک
  • مقالات مروری
  • سامرند رحمان، ولی الله صبا صفحات 33-36
    سابقه و هدف
    نانوذرات مغناطیسی (MNP) به طور فزاینده ای در تصویربرداری مولکولی از بیماری های قلبی و عروقی و MRI مورد استفاده قرار می گیرند. اندازه مناسب، خواص فیزیکی و خواص شیمیایی این ذرات آن ها را به عواملی مناسب جهت استفاده در تصویربرداری های سلولی و مولکولی تبدیل کرده است.لذا آشنایی و معرفی این نانو ذرات امری به روز و ضروری است.
    مواد و روش ها
    این مقاله از نوع مقاله های مروری است که در آن با مراجعه به مقاله های علمی و پژوهشی داخلی و خارجی مورد تجزیه و تحلیل و جمع بندی قرار گرفته است.
    یافته ها
    اکسید های آهن سوپر پارا مغناطیس (SPIO) وذرات اکسید آهن سوپر پارا مغناطیس فوق ریز (USPIO) بیشترین کاربرد را دارند. نانوذرات اکسید آهن (SPIO) بیش تر در تصویربرداری ارگان های وابسته به سیستم رتیکواندوتلیال استفاده می شوند، در حالی که نانوذرات (USPIO) به دلیل تمایل آن ها به جمع شدن در گره های لنفاوی، برای تصویربرداری سیستم های لنفاتیکی مناسب هستند. عوامل سوپر پارامغناطیس از یک هسته مرکزی از اکسید آهن که توسط پوششی از کربوهیدرات و پلیمر احاطه شده اند تشکیل شده اند. ذرات سوپر پارامغناطیس اکسید آهن (SPIO) اغلب به عنوان پروب های تصویربرداری MR برای آزمون های تصویربرداری مولکولی مورد استفاده قرار می گیرند. این ذرات می توانند به طور موثر تری زمان T2پروتون های آب را کوتاه کنند.در مورد بیماری های قلبی و عروقی، تصویربرداری مولکولی امکان مطالعه دقیق بیماری و مدیریت آن را درمشکلاتی نظیر گرفتگی عروق، آریتمی، پس زدن عضو پیوندی، تشکیل لخته در عروق و ایست قلبی فراهم می آورد.
    نتیجه گیری
    تمرکز و سرمایه گذاری هر چه بیشتر بر علوم نانوتکنولوژی و استفاده از فناوری نانو میتواند تاثیر بسزایی بر اقتصاد، بهداشت، درمان و پیشرفت در حوزه علوم پزشکی داشته باشد و کاربرد نانوذرات در فناوری های جدید PET، SPECT و سایر دستگاه های تصویربرداری و درمانی بسیار محسوس است.
    کلیدواژگان: تصویر برداری مولکولی، MRI، نانو ذرات سوپر پارامغناطیس، اکسید آهن، بیماری های قلبی و عروقی
  • مریم عزیزی، ریحانه رحمتی صفحات 37-40
    خودکشی یکی از فوریت های روانپزشکی است که که با آشفتگی در افکار، احساسات، اختلالات خلقی و رفتاری همراه بوده و نیازمند توجه و درمان فوری می باشند و همچنین به عنوان یکی از معضلات مهم بهداشتی در سراسر جهان محسوب می شود. بطوریکه هر 3 ثانیه یک اقدام به خودکشی و یا سالانه حدود 10-20 میلیون اقدام به خودکشی صورت می گیرد که 1 میلیون آن منجر به خودکشی کامل می شود. بیماران اعصاب و روان در سراسر دنیا بیشترین آمار خودکشی را دارند. بررسی عوامل خطر مرتبط، در اقدامات پیشگیری کننده از وقوع خودکشی بسیار حائز اهمیت است و می تواند بستر اطلاعاتی مناسبی را برای برنامه ریزان بهداشتی فراهم کند.
  • مژگان مهاجری ایروانی، مجید نکوفرد، پوریا عبدالمالکی، امید علی وندایی صفحات 41-44
    مقدمه و هدف
    دگزامتازون از دسته کورتیکواستروئیدهای صناعی (کورتون) و طولانی اثر است که دارای اثرات بارز ضدالتهابی و ضد حساسیت می باشد و مصرف مقدار کم این دارو به مدت کوتاه که در موارد درمانی تجویز می شود به ندرت عوارض جانبی دارد اما با این وجود، درمان طولانی مدت یا مصرف زیاد این دارو می تواند عوارض جانبی ناخوشایند و خطرناکی را به دنبال داشته باشد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر حاصل یک مطالعه مروری می باشد که بر پایه اطلاعات جمع آوری شده از جستجوی منظم منابع پایگاه های اینترنتی از جمله Google scholar، Magiran، SID و تحقیقات منتشر شده مرتبط با موضوع و مطالعات کتابخانه ای انجام شده است.
    یافته ها
    عوارض نامطلوب ناشی از مصرف نابجا و بی رویه دگزامتازون با اشکال مختلف می تواند منجر به کاهش سد دفاعی بدن در مقابل انواع عفونت ها، تاخیردر ترمیم زخم ها، ایجاد عوارضی مانند افسردگی، توهم و همچنین اختلالات ذهنی، اثر بر تعادل مایعات و الکترولیت های بدن، تاثیر بر توزیع چربی ها در بدن، افزایش فشارخون، افزایش قندخون و ایجاد دیابت کاهش تراکم استخوان ها و پوکی استخوان،کاهش و تضعیف لایه های مخاطی دستگاه گوارش بویژه معده که باعث بروز و تشدید زخم های گوارشی و...گردد.
    بحث و نتیجه گیری
    هر چند کاربرد وسیع داروی دگزامتازون مانند تمام داروها می تواند درمانگر و نجات بخش باشد، از سوی دیگر می تواند عوارضی را نیز بر جای بگذارد. از آنجا که کورتون ها جز داروهای پرعارضه محسوب می شوند، توجه دقیق بر مصرف صحیح و آگاهانه آنها و پرهیز از تجویز و مصرف نابجا و بی رویه این داروها از سوی پزشکان و همچنین بیماران بسیار حائز اهمیت است.
    کلیدواژگان: دگزامتازون، کورتیکواستروئید، ضد التهابی